Hoe groen is onze kerk?

De afgelopen jaren is een groeiend aantal kerken in Nederland een zogeheten ‘Groene Kerk’. Zij zijn bewust bezig met het milieu zoals bijvoorbeeld bij het verbruik van papier en energie, maar er zijn nog vele andere grote en kleine voorbeelden te bedenken.
Ook onze kerken zijn op sommige punten al groen bezig. In de Kerkbalansfolder heeft u kunnen lezen dat op het dak van de bijgebouwen van de Immanuelkerk heel veel zonnepanelen zijn geplaatst. We doen ongemerkt ook al best veel andere dingen. Wist u bijvoorbeeld dat wij al jaren ‘groen papier’ gebruiken voor de liturgieën, Zondagsberichten en Noorderkwartieren? Het is papier dat bestaat uit 100% Eucalyptus Globulus-vezel en dat papier is helemaal houtvrij en chloorvrij. Bovendien is het FSC en Europese bloem Ecolabel gecertificeerd en is zelfs de verpakking van dit materiaal gemaakt. Bijkomend voordeel is dat dit papier net zo duur is als vele andere ‘niet groene’ papiersoorten.
De beste besparing is natuurlijk om zo min mogelijk papier te gebruiken. Dat doet bijvoorbeeld het kerkelijk bureau al door dubbelzijdig te printen, Zondagsberichten door de informatie te beperken tot één blad papier en met de drukkers is vorig jaar een grote actie geweest om alleen nog Noorderkwartieren te drukken voor de gemeenteleden die het blad ook echt lezen. Samen helpen we mee aan een groenere wereld en zijn we dus stiekem toch al een beetje ‘Groene Kerk’!